21 veljača 2020

Poslovanje turističke agencije

Hotelijersko-turistički tehničar informira domaće i strane turiste o turističkoj ponudi, organizira putovanja i izlete, obavlja administrativne poslove vezane uz prijam i boravak gostiju, te surađuje s drugim turističkim djelatnicima na organiziranju turističke ponude. Na recepcijama hotela i drugih turističkih objekata prima i sređuje rezervacije, organizira razmještaj gostiju, prijavljuje i odjavljuje goste, radi na realizaciji njihovih zahtjeva, daje savjete i informacije, vodi poslovne evidencije na recepciji, priprema račune i prima uplate, piše dopise poslovnim partnerima, surađuje s ostalim poslovnim subjektima koji rade na realizaciji turističke ponude: agencijama, turističkim uredima, prijevozničkim tvrtkama, i sl. U radu se koristi telefonom, računalom, telefaksom. Turiste opskrbljuje propagandnim materijalima, katalozima, cjenicima i dr.

Turističko-hotelijerski komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji pripreme hrane i pića, brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.

ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.

Infrastrukturni popis za državno natjecanje

MODEL ZADATKA - ažurirana nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS - ažurirana nelektorirana verzija

Izlučno natjecanje 

Upute za škole domaćine: Putem sljedećih poveznica možete preuzeti web kataloge kao ogledne primjere koje škole domaćini osiguravaju u tiskanoj verziji:

Jadran_FM_2020_web

Zima_2019-2020_web

Napomena za škole sudionice: obratiti pozornost na pripadnost regiji prema zaključnoj listi sudionika na izlučnom natjecanju putem sljedeće poveznice: Excel tablica

Modul 1 

Pripremanje po katalogu Atlas First Minute Jadran, dio koji se odnosi na Dubrovačko-neretvansku županiju.

Modul 2 

Županije za koje se učenici trebaju pripremati su sljedeće:

Regija 1 - škola domaćin: Srednja škola Topusko - PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Regija 2 - škola domaćin: Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč - KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Regija 3 - škola domaćin: Srednja škola Brač - VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Regija 4 - škola domaćin: Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek - ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Modul 4

Katalog ATLAS Zima 2019./2020. - AUSTRIJA

Primjer ugovora_Atlas

Voucher_Atlas

Obrazac za kalkulaciju

 

 

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

TEHNIČKI OPIS

MODEL ZADATKA