31 siječanj 2020

Poslovanje recepcije hotela

Hotelijersko-turistički tehničar informira domaće i strane turiste o turističkoj ponudi, organizira putovanja i izlete, obavlja administrativne poslove vezane uz prijam i boravak gostiju, te surađuje s drugim turističkim djelatnicima na organiziranju turističke ponude. Na recepcijama hotela i drugih turističkih objekata prima i sređuje rezervacije, organizira razmještaj gostiju, prijavljuje i odjavljuje goste, radi na realizaciji njihovih zahtjeva, daje savjete i informacije, vodi poslovne evidencije na recepciji, priprema račune i prima uplate, piše dopise poslovnim partnerima, surađuje s ostalim poslovnim subjektima koji rade na realizaciji turističke ponude: agencijama, turističkim uredima, prijevozničkim tvrtkama, i sl. U radu se koristi telefonom, računalom, telefaksom. Turiste opskrbljuje propagandnim materijalima, katalozima, cjenicima i dr.

Turističko-hotelijerski komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu: organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji pripreme hrane i pića, brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta, dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta. Može obavljati visoke organizacijske i tehnološki zahtjevne poslove u hotelu, odjelu hrane i pića, odnosno cjelokupnom hotelu, visokokategoriziranim restoranima, privatnim pansionima i slično.

ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.

Infrastrukturni popis za državno natjecanje

MODEL ZADATKA - ažurirana nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS - ažurirana nelektorirana verzija

SPECIFIČNA PRAVILA DISCIPLINE - ažurirana nelektorirana verzija

Izlučna natjecanja:

Napomena za škole sudionice: obratiti pozornost na pripadnost regiji prema zaključnoj listi sudionika na izlučnom natjecanju putem sljedeće poveznice: Excel tablica 

Dokumenti:

Regija 1 - škola domaćin: Srednja škola Topusko

Regija 2 - škola domaćin: Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

Regija 3 - škola domaćin: Srednja škola Brač

Regija 4 - škola domaćin: Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

 

 

MODEL ZADATKA - nelektorirana verzija

TEHNIČKI OPIS - nelektorirana verzija

SPECIFIČNA PRAVILA DISCIPLINE - nelektorirana verzija

 

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

TEHNIČKI OPIS

MODEL ZADATKA