26.3.2019. - 28.3.2019.

Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019.

Od 26. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu održat će se Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima će prezentirati stručne kompetencija te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.
Discipline će obuhvatiti atraktivan spektar od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i pekarstvo sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina robotike i mehatronike.


U brojne discipline uključili smo poslodavce koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Osim već spomenute poveznice sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnog sustava, sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj osiguranje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine mogućim budućim poslodavcima.


Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom državnom natjecanju WorldSkills Croatia učenici će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Dobit će i niz prilika za dodatno informiranje jer će imati na raspolaganju:
#Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoću u odabiru obrazovnog programa i/ili zanimanja.
#Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom.
#Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a:
o Korak prema prvom poslu
o Kako donijeti odluku o budućem zanimanju?
o Poduzetništvo – je li to za mene?
o Upravljanje razvojem vlastite karijere
o A što sad? Kamo nakon srednje škole?


Također, samo natjecanje bit će popraćeno brojnim aktivnostima poput „Isprobaj vještinu“ gdje će učenici moći isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, moći će sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikog broja različitih zanimanja i novim moderni tehnologijama.

U šest paviljona, u prostoru od 15.000 m2 tijekom dva dana natjecanja očekuje se više od 10.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva.


Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (Euroskills i Worldskills) te sličnim događanjima u drugim zemljama.

Natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja posjeduje dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja (financijske donacije, osiguravanje opreme i alata, nagrade, sudjelovanje u prosudbenim povjerenstvima, itd.) kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.