20 prosinac 2018

Ugostiteljsko posluživanje

Konobar je osoba koja obavlja niz djelatnosti u ugostiteljskim objektima kao što su: pansionski i prolazni restorani, hoteli, moteli, hosteli, kavane, barovi, bifei, pizzerije, fast food, slastičarnice i slično, kao i ugostiteljski objekti na prijevoznim sredstvima. Osnovni posao konobara pružanje je usluga posluživanja hrane, pića i napitaka u ugostiteljskim objektima. Pored osnovnog posla, zanimanje konobara uključuje i druge poslove vezane za posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stola i završni radovi, ispostavljanje računa i naplata usluga. Nakon što na vrijeme obavi pripremne radove, konobar dočekuje i smješta goste za stol, nudi sredstva ponude hrane i piće, prima narudžbu i predaje istu u kuhinju i točionik pića. Od konobara se očekuje da točno i po pravilima struke postavi pribor (couver) za pojedine obroke, posluži sve vrste jela prema pravilima struke i primjenom svih načina posluživanja od složenosti, vrsti hrane i poslovanja, pripremi i dogotovi pojedina jela kraj stola gosta, posluži pića i napitke, naplati konzumaciju, isprati gosta i na vrijeme pospremi radni prostor. Posebnost poslova rada konobara čine poslovi koji su vrlo važni i zahtjevni a to su: doček gostiju na ulazu u objekt, pratnja do stola gosta, pridržavanje stolice prilikom sjedanja, pomoć prilikom odlaganja garderobe kao i preporuka prilikom odabira raznih vrsta jela, pića i napitaka.

TEHNIČKI OPIS

MODEL ZADATKA