20 prosinac 2018

Pekarstvo

Pekar priprema različite vrste tijesta i od njega oblikuje kruh, peciva i ostale pekarske proizvode. Pekar proizvodi kruh i peciva od brašna različitih žitarica (pšenica, raž, kukuruz, itd.) i ostalih sastojaka kao što su sol, voda, kvasac, i sl. Da bi ispekao kruh ili peciva, pekar najprije treba pripremiti smjesu od navedenih sastojaka pri čemu, uz pomoć pekarskih pomagala kontrolira sastav smjese i količinu svakog pojedinog sastojka. Slijedeći korak je ručno ili strojno miješanje i oblikovanje tijesta, a potom pekar vrši nadzor nad procesom dizanja tijesta prije, ali i za vrijeme pečenja. Pekari moraju davati pažnju detaljima kako bi napravili savršena peciva i kruh koji će dobro izgledati i biti ukusni. Trebaju imati detaljno znanje o pravim sastojcima u širokom rasponu pekarskih proizvoda, kao i o optimalnoj temperaturi i vremenu pečenja što će dovesti do izvrsnih rezultata.

TEHNIČKI OPIS

MODEL ZADATKA